این اولین کتاب من

ساخت وبلاگ

 

پیشگفتار کتاب

معمولاً آخرین مطلبی که یک نویسنده برای کتاب خود می­ نویسد، همین چند سطری است که زیر عنوان مقدمه(یا پیشگفتار)، پیش روی شما قرارگرفته­ است؛ که طبیعتاً باید در اولین صفحات کتاب درج شوند. برای من، نوشتن مقدمه به مراتب مشکل­ تر از گردآوری و تالیف مطالب اصلی بود. چرا که تا آخرین مراحل، در مورد تهیه­ و نوشتن مطلبی برای این منظور برنامه ­ای نداشتم! یکی از دلایل این مسئله به طولانی شدن کار آماده کردن مطالب اصلی کتاب برمی ­گردد که عمدتاً به خاطر مشغله­ های کاری معمول، چیزی بیش از دو سال طول کشید.  در هر صورت پس از پایان کار، ضرورت وجود چنین بخشی در کتاب را بیش از پیش احساس کردم، به همین خاطر از دکتر شاهرخ شجاعیان خواهش کردم با قلم توانایی که دارند؛ مقدمه اصلی را ایشان برای این اولین کتابم بنویسند تا جبرانی بر کاستی­ های احتمالی مقدمه­ ی نوشته ­شده توسط من باشد. بنابراین در این جا تنها به آوردن توضیحاتی در مورد انگیزه­ ی گردآوری و تالیف و همچنین کلیات مطالب کتاب اکتفا می­ کنم. 

از نیم سال دوم سال تحصیلی 89-1388 به تناوب درس مبانی سیستم­ های قدرت را برای دانشجویان مقطع کاردانی رشته الکتروتکنیک در دانشکده­ های فنی سروش و شهید مهاجر اصفهان ارائه کرده ­ام و همواره شاهد آن بودم که اصلی­ ترین دغدغه ­ی دانشجویانم تهیه کتابی به ­عنوان مرجع برای مطالب این درس بود، چرا که به ­علت تنوع سرفصل­ها، تمام مطالب مورد نیاز را نمی ­توان تحت عنوان یک کتاب به آن­ ها معرفی کرد و اغلب، مطالب لازم به ­صورت پراکنده در مراجع مختلف ارائه شده­ اند، به­ همین خاطر از همان ابتدای کار به­ دلیل کمبود چنین کتابی، ضرورت تالیف آن برای این دسته از مخاطبین احساس می ­شد. 

مطالب کتاب حاضر به ­عنوان یک مرجع برای درس مبانی سیستم­ های قدرت به ارزش 2 واحد درسی برای دانشجویان رشته الکتروتکنیک گرایش­ های برق صنعتی و تاسیسات ­الکتریکی، در سه فصل تهیه شده­ است. با این­ حال از مطالب کتاب می­ توان در درس اصول سیستم­ های قدرت(درس دانشجویان رشته برق در دانشگاه جامع علمی کاربردی) نیز استفاده کرد. در ارائه مطالب این کتاب سعی شده به همراه توضیحات از تصاویر مرتبط به جهت کمک به درک عملی ­تر موضوع استفاده­ شود، به همین خاطر در سرتاسر کتاب حدود 260 تصویر در کنار مطالب آورده شده ­است.

در فصل اول خوانندگان با کلیات سیستم­ های قدرت آشنا می ­شوند و ضمن شناخت بخش­ های مختلف آن با تاریخچه ­ی مختصر صنعت برق نیز آشنا می ­شوند. جهت اطلاع از آمار و ارقام مرتبط با صنعت برق کشور مطالبی ارائه شده­ است که با توجه به مسئله گذشت زمان در مورد این اعداد و ارقام، دانشجویان علاقمند می­ توانند با مراجعه به وبسایت وزارت نیرو از آمارهای روز مطلع شوند. مسائل و موضوعات مهم در سیستم­ های قدرت از مطالب دیگر این فصل می­ باشد که به اعتقاد نگارنده می­ تواند یک دیدگاه کلی از گستره­ ی مباحث مرتبط با این سیستم­ ها را به خواننده ارائه کند.

در فصل دوم شیوه­ های سنتی و مدرن تولید انرژی الکتریکی مورد بررسی قرارگرفته­ است و در یک جمع بندی کلی، مقایسه­ ای از عملکرد تکنولوژی­ های مختلف در این زمینه ارائه شده­ است. در مطالب انتهایی این فصل ساختار ژنراتورهای سنکرون و نحوه کنترل پارامترهای الکتریکی این ژنراتورها آورده شده­ است. سیستم­ های کنترل این بخش از شبکه قدرت نقش بسیار مهمی در حفظ کار پایدار نیروگاه­ ها برعهده دارند از این ­رو اطلاع از ساختار و چگونگی انجام این وظایف از ضروریات مهم در مطالعات سیستم­ های قدرت است.

فصل پایانی کتاب با عنوان پست­ های فشارقوی از لحاظ مطالب به قدری مفصل است که خود به تنهایی می ­تواند به عنوان یک مرجع در درس تجهیزات پست مورد استفاده قرار بگیرد. در این فصل پس از دسته ­­بندی پست­ های فشارقوی، به معرفی تجهیزات مختلف آن­ها پرداخته شده ­است. سیستم­ های تغذیه داخلی، آرایش فیزیکی تجهیزات، اصول اینترلاک کلیدها، اتوماسیون و سیستم ­های زمین در پست­ های فشارقوی سایر مطالب این فصل را تشکیل می ­دهند. در بخش پایانی این فصل نیز به بررسی اسناد و مدارک فنی در طراحی پست های فشارقوی پرداخته­ ایم، که در کم­ تر کتابی به این صورت آورده شده­ است.  

پیش­نویس اولیه کتاب را دکتر اسکندر قلی­ پور و دکتر شاهرخ شجاعیان، هر کدام به­ صورت جداگانه، مطالعه نمودند و به این واسطه پیشنهادات ارزشمندی را در جهت بهبود مطالب ارائه کردند به همین خاطر مایلم در این­جا از ایشان تشکر کنم، نه به این بهانه! که در حقیقت بیش­تر آموخته ­هایم را وام­دار این دو بزرگوار هستم. طبیعتاً هر اشکالی در متن کتاب باشد به شخص من باز می­گردد. اطلاع در مورد این اشکال­ های احتمالی از طرف خوانندگان کتاب در صورتی که چاپ دومی در کار باشد، مزید امتنان نگارنده خواهدبود. فرصت را مغتنم می­ شمارم تا تشکر ویژه­ ی خود را به معلمان و اساتید گرانقدرم در مجتمع آموزشی و پژوهشی صنعت آب و برق اصفهان، دانشکده فنی شهید مهاجر و هنرستان فنی انقلاب اسلامی اصفهان ابراز دارم. در پایان امیدوارم مطالب این کتاب در راستای آشنایی با سیستم­ های قدرت مورد توجه دانشجویان و مهندسین برق علاقمند به موضوع، قراربگیرد.

علی  محمدشریفی- اصفهان خردادماه 1395


+ برای تهیه کتاب به اینجا مراجعه کنید.


 

+ نوشته شده در چهارشنبه ۲۴ شهریور ۱۳۹۵ ساعت توسط علی محمدشریفی  | 

معرفی کتاب درحوزه مهندسی برق گرایش قدرت ...
ما را در سایت معرفی کتاب درحوزه مهندسی برق گرایش قدرت دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : ali-mohamadsharifio بازدید : 65 تاريخ : دوشنبه 25 بهمن 1400 ساعت: 6:07